Milyen esetekben nem szabad masszírozni?

by Masszázsbutik

 

Mindenki jól ismeri a masszázs előnyeit, viszont azt kevesebben tudják, hogy vannak esetek, amikor kifejezetten káros lehet. Most azokat a helyzeteket mutatjuk be, amikor kerülni kell a masszázst és a masszírozást.

Az emberek többségénél a masszázs jótékony hatású és biztonságos, nagyszerűen kiegészítheti a gyógyszeres kezelést, más alternatív terápiákat is, de arra is alkalmazhatjuk, hogy a felgyülemlett feszültségtől megszabaduljunk, ellazuljunk. Bizonyos esetekben azonban egyáltalán nem ajánlott a masszázs. Ezért minden esetben kérdezze ki vendégét a masszázs előtt, különösen új vendégek esetén, de a régi vendégénél is érdeklődjön az állapotáról. A legjobb választás, ha készít egy egészségügyi kérdőívet és ezt kitölteti a vendégével a masszázs előtt, majd írassa alá. Legyen rajta dátum is. Ezeket az egészségügyi kérdőíveket őrizze meg, mert Önt (a masszőrt) védi, ha esetleg tudtán és önhibáján kívül mégis baj történne.

 

 

Az alábbi eseteknél nem szabad masszírozni:

-lázas állapot

-fertőző betegség (bármilyen enyhék legyenek is a tüneteink)

-sérülés, baleset, vagy műtét utáni időszakban

-nem ajánlott masszírozni alkohol vagy kábítószerek, esetleg erős fájdalomcsillapító, nyugtató gyógyszerek hatása alatt álló embereket sem.

-nem szabad masszírozni akut vészhelyzetek vagy azok gyanúja esetén, például ha súlyos asztmás rohama vagy vakbélgyulladása van valakinek

 

A masszázst a szokásosnál is körültekintőbben kell elvégezni, bizonyos testterületeket ki kell hagyni, vagy csak speciális helyzetekben szabad masszírozni:

-a lábon található visszerek esetén

-a test bármely részén található sebek, zúzódások és horzsolások, a napégés, az égések és fagyási sérülések, ízületi gyulladás

-A várandós, illetve szoptatós kismamákra külön szabályok vonatkoznak, nekik csak a speciális kismama-masszázs ajánlott, az is csak problémamentes várandósság esetén, és célszerű a második trimesztertől masszíroztatni.

Bizonyos esetekben a masszázs orvosi engedélyhez kötött, vagyis bizonyos krónikus betegségek esetén érdemes egyeztetni a kezelőorvossal arról, hogy masszíroztathatunk-e vagy sem. Ajánlott ezekben az esetekben arról is beszélni az orvosunkkal, hogy milyen jellegű masszázst szeretnénk. Mindenképpen konzultáljunk tehát az orvossal, ha szívbetegek vagyunk, ha magas a vérnyomásunk, ha epilepsziásak, cukorbetegek vagyunk, vagy ha valamilyen nőgyógyászati betegséggel küzdünk. Szintén orvosi engedélyhez kötött a masszázs csontritkulás, idegbecsípődés, neurológiai zavarok esetén.

A daganatos betegeknél különösen óvatosnak kell lenni, és csak akkor szabad masszíroztatni, ha azt az onkológus is engedélyezi. Szintén nagyon körültekintőnek kell lenni azokban az esetekben, ha a masszírozásra vágyó immunszupresszáns gyógyszereket szed.

Hozzászólás

  • nincs Hozzászólás

Írj Hozzászólást